Pagder Plastik Sanayicileri Derneği
- Adres:
Kurumsal
Türkiye plastik sektöründe faaliyet gösteren üretici firmaları aynı şemsiye altında toplamak amacıyla 1969 yılında kurulan Plastik Sanayicileri Derneği - PAGDER, 40 yılı aşan süre içinde üslendiği misyonunu başarı ile sürdürmektedir. Plastik Sanayicileri Derneği - PAGDER 400’e yakın üyesi ile Türkiye plastik ve plastik işleme makineleri sektörünün en etkin sivil toplum örgütlerinden biridir.
Vizyonu
Ulusal ve uluslararası platformlarda Türkiye plastik sektörünün tümünü temsil edebilen, üretici firmaların haklarını koruyabilen, gelişmeler karşısında öncü, gündem belirleyici ve söz sahibi olabilen örnek bir sektörel sivil toplum örgütü olmak.
Misyonu
Üyelerine, birliktelikten aldığı güçle destek vererek, Türkiye plastik sektörünü bir bütün olarak geliştirecek ve sorunlarının çözümüne yönelik teşvik ve politikaların üretilmesinde kamu otoritelerine yardımcı olacak çalışmalar yapmak, ülkemizi dünya plastik sektörünün önde gelen merkezlerinden birisi yapmak için ortamlar ve koşullar yaratmak
Faaliyetler
-
PAGDER, tüm plastik sektörünü tek bir çatı altında birleştirip sinerji yaratmak amacıyla kurulan ve 1000’in üzerinde firmanın üyesi bulunduğu 5 önemli derneği bir araya getiren Plastik Sanayicileri Federasyonu’nun kurulmasına önayak olmuştur.
- PAGDER, hızla büyüyen ve büyümesine paralel olarak sorunları da giderek artan Türkiye plastik sektörünün sorunlarının çözümünde kamu otoritelerine yardımcı olacak analizler yapmakta ve öneriler geliştirmektedir. 2010 yılında sektörün içinde var olan tüm aktörlerin katılımıyla bir gerçekleştirilen Öz Değerlendirme Çalıştayı’nda plastik sektörünün en zayıf sekiz yönü aşağıdaki başlıklar altında toplanmış olup, PAGDER faaliyetlerini sektörün en zayıf sekiz yönünün iyileştirilmesi ve geliştirilmesi amacıyla programlamıştır.
· Olumsuz algısı yüksek sektör
· Hammadde girdisi açısından dışa bağımlılık ve yük
· sek enerji maliyeti
· Mamul ve makine ithalat denetimimi olmaması
· Standardı olmayan sektör
· Nitelikli ara elemanı olmayan sektör
· Sektörde işbirliği ve güç birliği yok
· Fiyat istikrarı olmayan sektör
· Rekabeti çok olan, karlılığı olmayan sektör
-
PAGDER, yurtiçinde plastikle ilgili tüm sivil toplum örgütleri ile işbirliği ve güç birliği yapmakta, sektörü ilgilendiren platformlarda aktif görevler üslenmektedir.
- PAGDER, üyesi bulunduğu aşağıdaki uluslararası şemsiye kurumlarında Türkiye plastik ve plastik işleme makineleri sektörünü başarı ile temsil etmektedir.
- Plastics Europe – AB Plastik Hammadde Üreticileri Birliği
- EuPC - AB Plastik Mamul Üreticileri Birliği
- CIPAD – Uluslararası Plastik Dernekleri Direktörler Konseyi
- EUROMAP – AB Plastik ve Kauçuk İşleme Makineleri Üreticiler Birliği
-
PAGDER, çeşitli ülkelerin plastik dernekleri ile işbirliği anlaşmaları imzalayarak ülkeler arası sektörel faaliyetler için ortak zeminler yaratmaktadır.
-
PAGDER, Türkiye plastik ve plastik işleme makineleri ile bu sektörlerin alt grupları bazında aylık analizler yapmakta, 6 aylık ve yıllık izleme raporları üreterek sektörü ve yatırımcıları bilgilendirmektedir.
- Plastik Sektör Raporu Sektör İzleme Raporları
- Plastik İşleme Makineleri Sektör İzleme Raporları
- Plastik Ambalaj Malzemeleri Sektör İzleme Raporu
- Plastik İnşaat Malzemeleri Sektör İzleme Raporu
- Plastik Otomotiv Malzemeleri Sektör İzleme Raporu
- Kauçuk Sektör İzleme Raporu
- ISO sıralamasında ilk ve ikinci 500’e giren Plastik firmalarının değerlendirme raporu
- PAGDER, sektör temsilcilerinin üretim verimliliklerini arttırmada etkin olabilecek teknik kitapları sektöre sunmakta, sektör katalogları ile de Türk plastik sektörünün dış pazarlarda tanıtılması ve ihracatlarının arttırılmasına önayak olmaktadır.
· Dünya Plastik Atlası
· Kompaund Ekstrüzyonu
· Plastikleştirme Ekipmanları
· Türkiye Plastik Sektör Kataloğu
· Turqum – Euromap Standartları
· Özdeğerlendirme Çalıştayı
-
PAGDER, üç ayda bir yayınlanan PLASFEDDERGİ’nin hazırlanması ve yurtiçi ve yurtdışı platformlara iletilmesine katkıda bulunurken interaktif web sitesi ile sektörümüzü dış dünyaya tanıtmaktadır.
-
PAGDER, plastik ve plastik işleme makinelerinde dünyanın önde gelen fuarlarının Türkiye satış temsilciliğini yapmakta, firmaların tanıtımı ve ihracatlarının arttırılması amacıyla, bu fuarlara düzenlenen bireysel ve milli katılımların organizasyonuna öncülük yapmakta ve sektörel geziler organize etmektedir. Diğer taraftan, bu ülkelerdeki sektör dernekleri ile teknik, ticari, eğitim konularında ilişkiler kurarak üyelerinin ve plastik sektörümüzün ileri teknoloji imalat kabiliyetlerini bu global pazarlarda tanıtmaktadır.
-
PAGDER, 2014 yılından itibaren İstanbul’da Türkiye Plastik İhraç Ürünleri Fuarı’nın düzenlenmesi için çalışmalarını sürdürmektedir.
-
PAGDER, kamuoyunda plastik algısını arttırmak amacıyla plastik algı araştırmaları yapmakta, plastiğe yönelik saldırılar hakkında kamuoyunu ve medyayı doğru bilgilendirecek raporlar ve basın bültenleri hazırlamaktadır.
-
PAGDER, ülkemizin genç sanayisinin en büyük problemlerinden biri olan sanayi yapılaşması sorununa çözüm üretmek amacıyla plastik üreticilerini bir araya toplayarak modern bir üretim alanı oluşturmak ve üretim tesislerini şehir içinden çıkarmak için Kırklareli’nde PAGDER & ASLAN Özel Plastik İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması için girişimlerini tamamlamıştır. Buna ilaveten, Bilecik’te ve başka yörelerde de benzer projeler faaliyete geçirmek için girişimlerini sürdürmektedir.
-
PAGDER, kullanılmış plastik işleme makineleri ithalatında denetim görevi üslenmekte ve Ekonomi Bakanlığı’na görüş vermektedir. Yerli üreticiyi korumak amacıyla, plastik işleme makine ithalatında sektör adına ithalatta gözetim ve denetim uygulamaları için sektörü koordine etmekte ve sektöre liderlik etmektedir.
-
PAGDER, Orta Anadolu İhracatçı Birliği (OAİB) işbirliği ile TURQUM Kalite Belgesi çalışmalarını sürdürmektedir. PAGDER bu amaçla üyesi bulunduğu EUROMAP’in teknik standartlarını tercüme ederek kılavuz kitaplar hazırlamış ve seminerler vermiştir.
-
PAGDER, OSO – Ortak Satınalma Organizasyonu firması kanalı ile yürütülen Ortak Satınalma Projesi’ne katılarak üyelerine mal ve hizmetlerin daha düşük maliyetlerle sağlanmasına ve verimliliklerinin arttırılmasına katkıda bulunmaktadır.
-
PAGDER, plastik sektörü firmalarının devlet destekleri ve teşviklerinden yararlanmalarını sağlamak üzere Ekonomi Bakanlığı tarafından yürütülen ve ‘Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi’ni hedefleyen proje bazlı desteklerle ihracata yönelik eğitimler vererek sektöre destek vermektedir. Seçilen 5 hedef ülkede yurt dışı pazarlama faaliyetleri sürdürülmektedir.
-
PAGDER plastik sektöründe temsil ettiği firmalara devlet teşvikleri, yasa ve yönetmeliklerde firmaların sorumlulukları gibi konularda bilgilendirme toplantıları düzenlemektedir.
-
PAGDER, TOBB ve Odaların kayıtlarında bulunan firma bilgilerini güncelleyerek plastik sektör bilgi tabanı oluşturmaktadır.
-
PAGDER, başta Plastik Sanayicileri Federasyonu’nun kurucu derneklerinin bulunduğu şehirler olmak üzere plastiğin yoğun olduğu illerdeki endüstri meslek liselerinde plastik bölümlerinin ve polimer mühendisliği eğitimi veren fakülte ve yüksekokulların açılması için çalışmalar yapmaktadır.
- PAGDER, danışman firmalarla anlaşmalar yaparak sektör mensuplarının iş sağlığı ve güvenliği ile çevre yükümlülüklerinin yerine getirilmesinde aktif görev yapmaktadır.