Ali Kozan Ek-Mak-San
- Adres:
Kurumsal
Firmamız Fırıncılık sektörüne 1990 yılında başlamış olup bu tarihten 2004 yılına kadar Sivas merkezde klasik katkılı ve bol paket mayalı şişirilmiş ekmek üretimi yapıyordu. Firma olarak Sivas ve Türkiye genelinde tüketicinin ekşi hamur mayalı katkısız gerçek taş fırın ekmeğini arzuladığını ve bundan 35-40 yıl öncesine bir özlem olduğunu hissederek yoğun bir çalışma sonucunda katkısız ekşi hamur mayalı ve bir çuvala bir paket maya ile ekmek yapmaya karar verdik. 2005 yılında başlayan bu dönüşümümüz Sivas tüketicisinin beğenisini ve takdirini kazanarak bir yıl içinde iş trendimizin artması ile ekmeğimizi Sivas ve çevresinde markalaştırmıştır. Türkiye'de inanıyorum ki fırıncılık sektöründe kendi satış noktalarının dışında hiçbir bakkal ve marketlere ekmek vermeden, ve rekabet ortamına girmeden, kalitesi ve lezzetiyle istisna bir fırıncılık örneği sergiledik.
Kapasitemizin, artan tüketici taleplerin cevap verememesi ve vasıflı elemana bağımlı çalıştığımdan dolayı bu üzüntü ve yorgunluk neticesinde çözüm arayışlarımızı artırdık. Türkiye ve birçok Avrupa ülkelerinde fırın makine ekipmanları fuarlarına katılarak imalatımızı vasıflı elemana bağlı kalmadan nasıl çalışabiliriz düşüncesi ile birçok makine üreticisi firmalar ile görüştük. Görüşmelerimiz sonucunda ihtiyaçlarımıza uygun bir makine ve fırın ekipmanları üretemeyeceklerini öğrendim. Mevcuttaki ekmek üretim kalitemizi ve standardımızı bozmadan hamur hane ve pişirme ünitelerimizde nasıl imalat yapabiliriz düşüncesi ile yoğun bir ar-ge çalışması yaptık. 5 yıllık birikim ve sermayemizi tekrar mesleğimizin bu çıkmazlarına çözüm bulmak için cesaret ve büyük bir inançla fırın ve hamur hane makine ekipmanlarının üretimine karar verdim.
Sivas 1. Organize Sanayi Bölgesinde 6500 m2 açık 1750 m2 kapalı alanda tüm metal işleme ekipmanlarımı ve profesyonel ekibimi kurarak 2009 da gerçek harman tuğlalı 60 tonluk 10 saatte 35 çuval ekmek pişirme fırını ve yarım otomatik kürek yaparak hamur hane gurubunda tüm makine ekipmanlarını Türkiye'de katkısız ve mayasız ekmeği üreten özel fırın ve özel hamur hane makine ekipmanlarını üretmeye başladım. Vasıflı elemanların beni yorması ve üzmesi şu anda bizi hiç insan gücünü aratmayacak tarzda fırın ve makine ekipmanlarını yapmaya sevk etti. Kendi fırın tesisimiz bizim için ciddi bir ar-ge çalışması olmuştur. Çok kısa bir zamanda gerekli kalite belgelerini alarak uzman bir ekip ile bütün fırın ve makina ekipmanımızın üretimini yüksek kalitede üreterek, sizlerin beğenisine sunmuş bulunmaktayız. Geçmiş yıllarda yaklaşık 10 ilde fırın ve makine ekipmanları kurup, gerekli teknik servis ve eğitimlerini vererek önemli bir tecrübe kazandık.
Dünyada hiç bir firmanın üretemediği gerçek harman tuğlasından yapılmış fırını üretmeyi başardık. Fırınımızı diğer fırınlardan ayıran en büyük özellik cehennemlik ve baca olmaması, pişirme gözlerinde farklı farklı derecelerde, farklı ürünler üretilebilmesi ve çelik çekme borulu kızgın yağ sistemi ile çalışıyor olmasıdır. Bizim sistemimizde önemli ölçüde ısı kontrolü sağlandığı için diğer fırınlardan % 25-30 yakıt tasarufu sağlamaktadır. Ekmeği aynı standart kalitede, vasıflı pişiriciye gerek kalmadan ve otomatik robot ile üretimi Türkiyede ilk defa bizim tarafımızdan gerçekleştirilmiştir.
Çatal hamur yoğurma kazanını kısa bir zamanda geliştirip miksere dönüştürerek üretimini gerçekleştirdik. Türkiye genelinde kullanılan hamur baston işleme makinasını tüm mekaniklerini değiştirerek, bir hamur işleme ustasını aratmayacak tarzda işleme makinası üretmeyi başardık.
Tüm Türkiye'deki fırıncının arzulamış olduğu mayasız ve katkısız gerçek taş fırın ekmeğini vasıflı elemana bağımlı kalmadan fırın makine ve hamurhane ekipmanlarını her üretim kapasitesine uygun, Türkeyinin her tarafında anahtar teslimi kurulum ve servis desteği vererek büyük bir hayali gerçekleştirdik.